Skip to main content

Dannelse av borettslag og selve byggeprosjektet

Etter at Sporveisfunksjonærenes borettslag hadde avslått å være med på å bygge på kommunens tomt var det mye som måtte på plass som dannelse av nytt borettslag, omregulering av området, håndtering av naboprotester, avtaler med kommunen, tegning av hus, prosjektering og inngåelse av avtaler og etterhvert bygging.

Husene ble tegnet av MNAL Gudmund Bakke og bygget av Trysilhus AS. Det var betydelig dugnadsinnsats fra medlemmene, både på papir og fysisk arbeid på byggeplassen, under iherdig ledelse av initiativtager Kjell. I 1984 ble husene ferdigstilt. Ganske raskt deretter kom gjerder, hager og garasjer. Senere ble borettslaget oppløst til fordel for seksjonert sameie.

Kjell forteller om hvordan det utviklet seg videre:

Vi samlet 10 familier, stort sett fra Tåsen og SFB. Arkitekten Gudmund Bakke og Advokat Lasse Bjarøy  var 2 viktige personer å ha med.

4 mai 1982 møtte alle sammen i Klubbhuset på Tåsen og startet Borettslaget som fikk navnet Tåsenlia Borettslag. Vi bestemte å bygge 10 like boliger finansiert av Den norske husbank og legge til rette for dugnad.

Arkitekten tok kontakt med Byplan kontoret og begynte å diskuterte utforming og utnyttelse av tomten.

Vi fikk fort kontakt med en i kommunen ang. kjøp av tomten. Det var positivt men tomten måtte reguleres til boligformål. Før saken kom opp i bystyret tok vi kontakt med Arbeiderpartiet og Høyre for å sette de in i saken. 23.11.82 godkjente Bydelsutvalget reguleringen. 26.1.83 vedtok bystyret reguleringssaken. 1.3.83 ble reguleringen stadfestet i miljødepartementet. Da var tomta regulert til boligbygging.

Vi fikk brev 22.7.82 fra Oslo kommune med tilbud om feste eller kjøp av tomten, prisen ved kjøp var kr.175,- pr. m2. Vi sa ja til feste 29.11.82. Dette var tidlig i prosjektet og vi hadde ikke oversikt over kostnadene, men vi trengte eierskap til tomta for å komme videre. Kostnadene måtte holdes innenfor Husbankens regler.

I juli 1983 ba vi om å få kjøpe tomten, da så vi at vi hadde råd til å kjøpe. 26.8. 1983 sa kommunen at det var greit men prisen var nå kr. 250,- pr. m2. Vi klagde på prisen i brev av 4.9. 1983 og kommunen svarte 19.9.1983 og aksepterte tidligere pris kr.175,-.